Information från häckningssäsongen 2016

1 jan – nytt år ny häckningssäsong

Gott nytt falkår!

Så här i början på året finns ingen ny information att presentera. Falkparet har – som vanligt – setts sporadiskt på lokalen under hösten vilket får betraktas som deras normala beteende.

På både Kulla- och Bjärehalvön förekommer det regelbundet iakttagelser av ”kringströvande” och mera stationära individer.

3 feb – kamerastrul

Det har varit sparsamt med information om våra falkar den senaste tiden och detta mest beroende på att det inte funnits något nytt att berätta. Fåglarna finns på plats och även om vi inte kunnat kolla märkningarna så är det mycket troligt att det är samma individer som tidigare.

Sedan mitten av januari har vi även haft problem med kommunikationen via Internet, därav ingen bild från kameran. Vi har kunnat konstatera att problemet är orsakat av ett nätverkskort som strular och detta ska bytas.

28 feb

Så är vi åter igång med webbkameran och en av fåglarna har Leif K påpassligt kunnat läsa av ringarna på. Det är vår välkända hona, Linnea, som är kvar och som de senaste åren genomfört häckningar här. Återstår att se om gamle Råger är kvar även i år.

Här en bild på Linnéa från den 20 mars.

I bolådan ser vi att falkarna har ”möblerat” och fått till en fin boskål. Allt ser bra ut inför en kommande häckning. Kanske kan vi se ett första ägg om en dryg månad.

27 mars – Ägg till påsk!

Ägg till påsk brukar vara en tradition hos många. Våra falkar tycks vara inne på samma linje och lagom till påskafton la vårt par 1:a ägget i årets kull. Detta är hela en vecka tidigare än säsongen 2015.

Leif har också under veckan kunnat konstatera att …”det är nu utom allt tvivel att det är hane A2 Råger som ännu är ”falkpappa”. Med sina 16 år kan man nu undra hur god fertiliteten är…” Ja, det återstår att se.

29 mars – ägg nr två

Igår la Linnéa ytterligare ett ägg och vi kan säkert förvänta oss ytterligare ett eller två till de närmsta dagarna.

Ett något förbryllande beteende iakttog jag idag då jag ”tittade in”. Jag upplevde det som om honan försökte mata äggen?! Att de gamla fåglarna kommunicerar med äggen i kläckningsskedet är inte så ovanligt men detta var något nytt.

Linnéa med andra ägget.

3 april – full kull

Drygt en vecka tidigare än 2015 fick vi full kull i bolådan. Häckningen fortskrider alltså planenligt och nu påbörjas den långa perioden för fåglarna att ruva fram äggen. Kläckningen bör rimligen ske i månadsskiftet april/maj eller några dagar in i maj månad.

Linnéa inspekterar äggen.

12 maj – allt står inte rätt till!

Falkarna fortsätter att ruva men det borde inte vara så. Äggen skulle vara kläckta nu.

Vad kan då ha hänt? Är äggen inte befruktade? Kan det vara så att hanen – Råger – blivit för gammal? Kan väderleken ha spelat in med tanke på att det varit riktigt kallt, med flera minusgrader, i början på ruvningsperioden. Frågor men inga svar.

När tillfälle getts har jag sett tre brunspräckliga ägg och ett som har en mera beige-vit ton. Det senare lite märkligt. Va kan det bero på? Statusen på äggen kan vi ju inte med säkerhet bedöma utan att först samla in dessa.

Linnéa inspekterar äggen, 3 bruna och ett vitt.

Vad händer nu? Det finns några möjliga scenario. Ett alternativ är att vi låter naturen ha sin gilla gång och följer utvecklingen.

Ett annat alternativ (som vi gjorde med första parbildningen, Kornelia och Råger) är att vi försöker sätta in ungar. Vi håller på att undersöka om detta skulle kunna va möjligt. Dock inte helt enkelt eftersom det är många faktorer som ska samverka och falla på plats.

Inget ägg kläckt

20 maj – unge i boet

Här är jag nyss kommen från Nordens Ark – foto: Christer Strid

Äggen kläcktes inte trots att falkparet ”gick över tiden” med nästan 14 dagar. En senare analys av äggen kan kanske ge oss någon ledtråd till vad som kan vara orsaken.

Ett samtal från Nordens Ark igår blev lösningen. En ”udda” falkunge fanns tillgänglig för utsättning hos våra falkar. Så fick det bli.

Idag på eftermiddagen kom Dick och Linda från Nordens Ark ner med en unge. Ett snabbt byte – ca 15 min allt som allt – och ungen var accepterad av sina fosterföräldrar.

En full kräva är bra inför äventyret – foto: Christer Strid
Ensam och lite övergiven?
Några snabba överflygningar för att kolla läget – foto: Christer Strid
Vad är det för något som gömt sig i hörnet?

Ungen är troligen en hane, men en viss osäkerhet råder, så vi får se den fortsatta utvecklingen, Eftersom det hela blev så snabbt beslutat har ingen ringmärkning kunnat ske, utan det får bli en senare fråga.

Man upphör aldrig att förvånas! Även om det inte var första gången som vi ”hjälper till”, är det lika fascinerande varje gång. Byte från ägg till en unge som kanske är 10 dagar gammal. De gamla falkarna gör några svepande inflygningar mot bolådan för att kolla läget och så in i lådan och påbörja ett nytt skede i häckningsprocessen.

Nu får vi hoppas att det hela fortsätter i samma positiva riktning.

28 maj – allt fungerar väl

Här ett fotomontage på familjen, ungen, Linnéa och Råger.

Allt har fungerat utmärkt och adoptionen har gått fantastiskt smidigt. Snart är det tid för ringmärkning och då ska vi också kunna få klarhet i om ungen är en hane.

29 maj – ringmärkt

29 maj är en bra dag för ringmärkning. Precis som 2015 skedde årets märkning ”den 29 maj”. Och precis som i fjor var det Dick från Nordens Ark som ombesörjde att falkungen fick sina två ringar runt benen

Dura – nymärkt – i famnen på Dick – foto: Björn Ekelund
Det ska va rätt storlek på ringen – foto: Björn Ekelund

Den osäkerhet som rådde beträffande ungens kön, visade sig vara befogad. Ungen – som nu är 20 dagar gammal – är en hona och inte en hane som vi trodde för någon vecka sedan. Ungen har fått namnet Dura (från durum-vete).

Hona väger idag 770 gram och växer nu snabbt dag för dag. Redan nu ser vi och delar av handpennorna som är på väg ut ur spolarna.

Vikt idag 770 gram – foto: Björn Ekelund
Och fjäderdräkten (handpennorna) redan på väg att växa ut – foto: Björn Ekelund

8 juni – Dura en månad gammal

Dura – ”flygtränar”.

12 juni – ”Bulls Eye”

Mitt i prick!!

Dura har lyckats pricka linsen på kameran perfekt. Inte så mycket att göra åt. Vi avstår från att rengöra kameraskyddet till dess ungen är flygfärdig. Givetvis tråkigt, men vi få sätta säkerheten främst i detta fall.

15 juni – Ute på upptäcktsfärd

Dura på rymmen – foto: Markus Falk

Nån är ute på upptäcktsfärd!

Har rengjort kameran nu, så skulle hon återvända så bör vi kunna se lite bättre.

Markus Falk/Lantmännen

20 juni – Fripassagerare på väg till Antwerpen

Fripassagerare på lucka fyra – foto: Claes Nilsson

Vår lilla falkunge var på rymmen i fredags (17 juni). När vi kom på morgonen så satt hon i fören på ett fartyg, blöt i dräkten och måsar som ilsket flög runt henne, men med vår närvara så försvann måsarna.

Strax innan vi var färdiglastade på förmiddagen tog jag mig ombord igen för att se om vår falk fortfarande fans ombord och mycket riktigt satt hon och solade på lucka 4.

Fartyget skulle stäva mot Antwerpen på eftermiddagen så jag fick försiktigt mota falkungen ner på däck och därifrån ner på fast mark. Falken kunde hjälpligt flyga men mer eller mindre utan kontroll på styrningen men hon lyckades landa säkert, uppvaktad av skrikande måsar.

Falken sökte sig till skydd och efter en timme såg jag föräldrarna mata henne och tryggheten infann sig.

– Claes Nilsson/Lantmännen –

1 juli – Rymlingen

Dura, falkungen, lyser oftast med sin frånvaro i kameraljuset. Anneli T lyckades dock påpassligt fånga falken på bild den 28 juni vid ett av hennes nu sällsynta besök.

Dura åter i bolådan.
Linnea på bokanten.
Har gjort ett montage på mor och dotter.

15 augusti – lägesrapport

Oftast ingen falk då man ”tittar in”. Senast jag lyckades fånga Dura på bild var den 8 augusti och då med en riktigt fullproppad kräva.

21 oktober – lägesrapport

Sparsamma besök. I regel endast honan som syns på bild. Det var länge sedan Råger varit med på bild.

Linnea tittar till bolådan.

9 november – paret på plats!

För några dagar sedan hade vi besök av både honan och hanen i bolådan, vilket annars är ganska sällsynt vid den här tiden på året. Kunde då också konstatera att Råger är ”still going strong”.

Jag hade förmånen att kunna följa dem en god stund vilket var väldigt intressant. Av döma av deras beteende rörde det sig mycket om att ”stärka banden” och se till att bolådan höll lämplig standard inför kommande häckningssäsong. När Råger väl gav sig iväg tycktes Linnea klaga högljutt och kastade långa blickar efter honom.

Bilder och information från tidigare häckningssäsonger.