Information från häckningssäsongen 2017

1 jan – nytt år ny häckningssäsong

Gott nytt ”falkår”!

Det nya året har precis startat och det ska bli spännande att se hur det kommer att avlöpa. Hänger Råger fortfarande med är väl en fråga som vi kommer att få besvarad.

11 januari 2017 – ”busväder” i stan

Det ymniga snöandet idag här i Helsingborg gjorde säkert att Linnéa sökte lite skydd i bolådan.

3 februari 2017 – inspektion

Besök av paret falk. Råger på plats inne i lådan, ivrigt lockande. Linnéa lite svårflörtad, men ger med sig och kliver in. Var nog inte så imponerad i det här läget. Gav sig iväg strax därpå.

16-19 februari 2017 – Oro i reviret?

13 mars 2017 – dagliga besök

Så gott som dagligen har vi nu besöka av våra falkar i bolådan. Oftast verkar det vara Råger som kommer först in och som sedan ivrigt lockar på honan. Linnea dyker upp och sedan pågår ett ”litet frieri och diskussion” vid boet, innan Råger ger sig iväg igen och lämnar honan kvar på boet, där hon kastar långa blickar efter ”den flyende hanen”.

Relaterat beteende är givetvis en förberedelse inför förhoppningsvis stundande äggläggning. Runt den 25-26 mars 2016 kom första ägget och det ska bli intressant att se om en så pass tidig äggläggning sker även i år?!

30 mars 2017 – första ägget lagt

Några dagar senare än fjor, var det så tid för första ägget hos paret i Helsingborg. Under kommande dagar – under en veckas tid – ska det förhoppningsvis komma ytterligare 3 ägg. Vi får dock se tiden an.

Linnéa med första ägget

Lite bonus. Hur kunde det låtit i bolådan om man lagt lite mänskliga aspekter på det hela, kanske så här?!

3 april 2017 – häckningen fortgår

1 april kom ägg 2 och riktigt hur många det finns i boet nu, har jag inte kunnat utröna av bilderna från kameran. Förhoppningsvis ytterligare något/-ra ägg.

Honan ligger i vart fall hårdare på äggen vilket man får tolka som att ruvningsprocessen har påbörjats.

Linnéa med de två äggen

5 april 2017 – ytterligare ägg

Idag har vi också gjort rent kameralinsen. Förhoppningsvis lite klarare bild nu. Besöket dock inte helt populärt.

Ytterligare ett oväntat besök skedde idag. En främmande pilgrimsfalk visade sig vid boplatsen. Denna blev dock omgående bortjagad av paret. Falkhonan kastade långa blickar efter ”inkräktaren”

28 april 2017 – Gränsöverskridande besök i reviret!

Ytterligare en veckas tid måste vi nog vänta för att se hur det går med årets häckning. Dock känner jag vissa negativa signaler, tyvärr. Men jag får hoppas att dessa är fel.

Jag har dock märkt att Råger är dålig på att hjälpa till med ruvningen och då det sker s.k. ruvningsbyte blir han bara sittande på bokanten och håller ett vakande öga på äggen, i avvaktan på att Linnéa ska komma tillbaka och värma äggen. En vänta som ibland kan sträckas sig upp mot en timma.

Råger vakar över äggen

Att lämna äggen oskyddade så länge känns inte som ett gott tecken. Vad orsaken är till detta ”ointresse”, ja, det kan man alltid spekulerar i. Kan det vara så att besöket av den okända falken, som vi rapporterade om tidigare, kan ha satt sina spår?

Hur det är att hjälpas åt med ruvningen kan man fundera över här?!

Av bilderna vi sett de senaste dagarna från webbkameran, ser det faktiskt ut som om Råger fått en skada runt näbben och vänster öga och han varit märkbart irriterad av detta.

Det kan faktiskt vara så att besöket inte bara var ett engångstillfälle, utan att intrånget pågått under en längre period.

För igår – den 27 april – hittades en skadad falk alldeles i närheten, strax norr om boplatsen. Falken hade troligen flugit mot ett fönster på Campus universitetsområde och kan drabbats av en lättare hjärnskakning. Försök gjordes att fånga in den skadade fågeln, men denna kvicknade till och gav sig iväg.

Den okända falken, som troligen är en hane, är märkt med en svart stor ring på höger ben och en traditionell metallring på vänster ben. Denna kombination av ringar användes på pilgrimsfalkarna i Danmark födda år 2015. Så möjligen skulle det kunna vara en danskfödd fågel.

Ytterligare information om märkningen på Möns Klint, Danmark.

20 maj 2017 – Ingen kläckning?!

Vi kan väl nu med ganska stor säkerhet konstatera att det inte blir någon kläckning av årets äggkull, även om honan ännu ligger hårt och ruvar. Av allt att döma en parallell med år 2016.

Som det ser ut idag har vi inte heller möjlighet att sätta in någon adoptivunge. Nordens Ark – som normalt brukar hjälpa till – har i år inga lämpliga ungar att tillgå. Oftast har det annars varit så att ”Helsingborgsparet” fått rycka in och ta hand om någon ”udda unge” som annars inte skulle klarat sig. Men, de kullar som hittills är födda i år på Norden Ark är – som det ser ut idag – inte lämpade för något adoptionsfarande.

En annan aspekt på det hela är att vi kanske ska låta naturen ha sin gång. Om äggen är obefruktade vet vi i och för sig inte, men det skull mycket väl kunna vara så.

Ser man lite på den rådande situationen, börjar vår hane bli för gammal (17 år) och han borde kanske tänka på pension. Men, det brukar vara honan som står för detta avgörande och än så länge tycks ju hon uppskatta hans närvaro, trots att han slutat hjälpa till att ruva.

Råger avvaktar

Det troliga ”intrånget” tidigare i våras, av en annan hane, verkar också vara avstyrt. I dagsläget i vart fall.

Det som talar för Råger är ju att han överlevt två honor och 17 år i denna urbana miljö.

Framtiden får visa.

25 maj 2017 – snabba förändringar!

Samtal i går eftermiddag från Dick på Nordens Ark och idag har vi en liten, liten – 7 dagar gammal – falkunge i bolådan.

Det blir snabba beslut ibland och även om det var tveksamt in i det sista, blev där en liten unge ”över”. Denna skulle med all säkerhet inte klarat sig i sin ursprungliga syskonskara. Förhoppningsvis bättre odds hos ”Helsingborgsfalkarna”.

Josefina från Nordens Ark kom nere till oss med ungen på förmiddagen. Som vanligt stöttade Markus Falk (Lantmännen) oss så att tillträde mm och det gick smidigt och utan problem. Med oss fanns också naturfotografen Felix Heintzenberg som var intresserad av att dokumentera processen i ett projekt som bl.a. handlar om fåglar som anpassar sig till alternativa miljöer.

Ungen anlände väl ”förpackad” i en värmelåda – foto: Felix Heintzenberg

Efter det att ungen fått bra med mat, var det dags för bytet.

Bytet gick förvånansvärt smidigt och tog endast sju minuter från det att honan, Linnéa, lämnade äggen till dess hon låg och värmde ungen. Jag tror aldrig vi haft en så snabb adoption tidigare genom alla dessa år.

Naturligtvis följdes vi av skarpa falkblickar från honan som flög förbi oss några gånger, ljudligt klagande, för att sedan sätta sig på en byggnad en bit ifrån och följa oss. Däremot var hanen helt bortblåst och syntes inte till.

Linnéa bevakar ”inkräktarna” – foto: Felix Heintzenberg

Eftersom ungen är väldigt liten är det för tidigt att säga vilket kön den har. Vi har heller inte kunnat ringmärka ännu.

De okläckta äggen samlades in och vi kan kanske få svaret senare på varför äggen inte kläcktes.

Full kull men inte kläckta – foto: Åsa Strid

Ett något märkligt beteende eller snarare förändring av beteende skedde hos hanen, Råger, sedan vi gjort bytet. Efter att – som jag tycker – han visat ett visst ointresse för att delta i ruvningen av äggen, kändes det nästan som han tog över när ungen var på plats.

Familjeidyll!

Nu väntar några dygn med kanske en smula ovisshet. Matning, värme och skydd är det som gäller!

den här sidan kan du följa vad som hände under själva bytet och fram till det skymde för natten.

27 maj 2017 – snabba förändringar – nr 2!

Säg den glädje som vara länge, brukar man väl säga? Tyvärr har det tragiska hänt att vår unge har dött. Orsaken är lite oklar men något har hänt i samband med matning. Eventuellt kan ungen skadats på något sätt som lett till att den senare har avlidit. Förloppet går väldigt snabbt. Kl. 16.14 lever ungen och tigger mat och matas av honan. Kl. 16.19 är ungen död.

Ungen matas av honan och hanen tittar på

Hanen ser snabbt till att ungen plockas bort från bolådan och man kan sedan se hur honan kommer tillbaks och i princip undrar vad som hänt. Var har ungen tagit vägen?

På följande sida har jag samlat ihop lite bilder från webbkameran där kan man följa hela förloppet.

26 juni 2017 – ny hane i reviret

Kanske inte helt oväntat finns det nu en ny hane i reviret och som redan känner sig väl hemmastadd i bolådan. Det är en gammal fågel – av dräkten att döma – och som är omärkt.

Den nya hanen med en ungfågel av stare i klorna

Jag har haft möjligheten att följa den nya hanen och den gamla honan Linnea under dagen och det tycks vara så att de redan ”knutit de äktenskapliga banden”. Gemensamma besök i bolådan med inbjudande rörelser och läten, dvs lite frieri.

Den nya parbildningen med Linnea t.v.

Det ska nu bli spännande att se hur det utvecklar sig, om det håller i sig eller kan det tänka sig att ytterligare individer dyker upp i luftrummet för försök att ta sig in i reviret? Med tanke på hur året sett ut hittills kan det inte vara omöjlighet. Vi vet att det passerar en del falkar under ”sträckperioderna” och kanske stannar någon till lite extra.

Vad som hänt med den gamle hanen Råger kan vi bara spekulera omkring. Att han skadades på något sätt tidigt under våren kunde vi konstaterat via bilder från webbkameran, men om detta påverkat utgången vet vi inte.

Troligen är han nu dock inte vid livet. Orsakerna kan som sagt vara många, allt från att honan dödat honom, till dödliga skador vid revirstrider med annan falk eller kanske av naturliga ålderskrämpor. Sannolikt får vi aldrig reda på det.

1 augusti 2017 – Råger funnen död

Råger funnen död, höger ben märkt A2 – foto: Claes Nilsson

Rågers försvinnande tidigare i somras var inte helt oväntat. Kanske främst med tanke på de oroligheter som förekommit i reviret i samband med ”intrång” av andra falkar, men även hans höga ålder. Men att förklaringen troligen berodde på en olyckshändelse var en mindre väntad lösning.

I dagarna hittade Lantmännens personal resterna av Råger inne i ett rör. Alltid tråkigt då det är en olyckshändelse som ligger bakom. Samtidigt med den erfarenheten som Råger haft av lokalen, så varför skulle just han drabbas? Helt fysisk OK tror jag inte han var, men det kan ju bero på revirstrider och även revirstriden i sig kan ju varit orsak till olyckshändelsen.

Närmare ”sanningen” lär vi dock inte komma.

Råger´s ring, A2 – foto: Claes Nilsson

Bilder och information från tidigare häckningssäsonger.