Information från häckningssäsongen 2018

3 januari

Under år 2017 hände mycket i reviret. Nya falkar (hanar) kom på besök, med stridigheter som följd och det hela slutade med att vår gamle hane – Råger – försvann (hittades senare död) och en ny, omärkt hane, fann sig tillrätta bolådan.

Det ska nu bli spännande att se hur kommande säsong utvecklar sig.

3 april

Det har varit sparsamt med nyheter på denna sidan i år, delvis för att det inte har hänt så mycket, men även på grund av tekniska problem med kameran.

I vart fall kommer här nu en uppdatering med lite glädjande nyheter.

Årets häckning är i full gång och idag finns det tre ägg i bolådan. Kanske kan det bli ett fjärde också?

Det är väl ganska troligt att det är Linnéa och den nya hanen (som etablerade sig förra året) som har inlett häckningen.

Några bilder från idag hittar du här.

15 maj – nu har det hänt saker!

Det har varit sparsamt med rapporteringen denna säsong, men nu kommer här en glädjande uppdatering.

Falkarna har nu kläckt fram tre ungar – som är några dagar gamla – och matningen pågår för fullt.

Tre ungar i bolådan som här blir matade

Den nya hanens intåg i reviret gjorde tydligen susen. Nu får vi hoppas på en fortsatt positiv utveckling.

4 juni – ungarna ringmärkta!

De två bröderna i väntan på märkning (foto: Åsa Strid)

Den 1:a juni var det tid för ringmärkning av årets tre ungar och Mikaela från Falkprojektet kom ner från Göteborg för att fixa till detta. Men när vi kom upp till bolådan fanns det bara två ungar på plats? Efterforskning gjorde på ”bohyllan”, men inget spår. Kanske hade inte den tredje ungen klarat av den kraftiga värme som rått den senaste veckan. I vart fall hade något hänt de senaste dagarna eftersom det fanns tre ungar den 30:e maj, som vi också kan se av bilder i galleriet.

Nåväl, allt gick bra och det var två hanar som fanns kvar i bolådan.

Årets ringar är blå/blå och följande data föreligger från märkningen:

Hanen YS som fått namnet Duram (foto: Åsa Strid)

Höger ben stor, blå ring, YS. Vänster ben lite, blå ring, 90B29787. Vikt 680 och en beräknad ålder, 20 dagar.

Ungarna placeras snabbt tillbaks i bolådan efter genomförd märkning. Givetvis har vi hela tiden varit hårt bevakade av paret falk.

En bild från en udda vinkel; en av ungarna tillbaks i lådan. (foto: Åsa Strid)

13 juni – ungarna snart på vingarna

Det händer mycket i och även kring bolådan. De två ungarna, Dinkel och Duram, ger sig iväg på upptäcktsfärd och snart ska de också lämna bolådan för nya äventyr i närområdet och vidare ut… Första levnadsåret ställer stor krav!

3 juli – ungarna på vingarna och iväg …

Senaste rapporten från häckningslokalen har vi fått från Claes. Han har sett hela familjen på vingarna då de far omkring bland silosen och det börjar bli tid att vidga vyerna och ta sig vidare. Snart är ungarna ”icke önskvärda” i reviret, utan de ska försöka klara sig själva. Men, det dröjer förhoppningsvis en tid till så att de hinner lära sig jaktteknik mm av föräldrarna.

Besöken vid bolådan blir allt mera sällsynta och i regel är det hanen eller hona som ses.

12 nov – kontroller

Under sensommaren, då årsungarna börjar röra på sig, och fram under hösten ser vi ganska många pilgrimsfalkar, kanske då framför allt på Kullahalvön.

Nu under oktober och november har ett par riktigt intressanta iakttagelser gjorts av färgmärkta falkar. Jag har varit i kontakt med Tommy Järås på Falkprojektet och vi har försökt att om möjligt få fram lämpliga individer på dessa två falkar.

Den 31 oktober fotograferade Dan Persson en ringmärkt falk ute i Stureholmsområdet. Individen var märkt med liten lila höger och stor lila vänster, alltså 2017 års falkmärkning.

Om man tittar närmare på ringarna så är det troligen ett G på den stora ringen. Tecknet ovanför G ser ut som ett litet streck ”-”. Det finns 6 individer 2017 med G underst och en har dessutom -G och det är dessutom den enda av dessa 6 som är märkt som hane och den skulle i så fall komma från lokal FF i Bohuslän.

Dan fotograferade ytterligare en pilgrimsfalk i dagarna, närmare bestämt den den 2 november vid Stureholms gård. Vad man kan se av bilden är det troligen en hane och han är inte ringmärkt, i vart fall inte på höger ben och är i så fall troligen ingen ”projektfalk”.

Ytterligare en färgmärkt falk har setts i samma område och tyvärr även ute bland vindmöllorna runt Rögle och Västraby. Karl-Erik Söderqvist såg denna falk den 6 november.

Att det är ett A överst på stora ringen är klart och troligen är färgen även röd överst. Men, undrar om det är en tvåfärgad ring med blått under det röda eller om hela ringen är röd? Ser kanske ut som röd/blå? Den lilla ringen är riktigt knepig. Är den blå eller lila? Eller någon helt annan färg, i så fall är det ingen skandinavisk falk. Man kan nog inte utesluta att den stora ringen är lila istället för röd och den lilla blank eller blå. Då är den från 2012 och skulle kunna vara våran egen AS dvs. Hampus, men ett 10 tal till finns att välja på de aktuella året.

Det känns som om det är läge att spana vidare och förhoppningsvis kunna få fram ytterligare fotobevis.

Filmklipp

En del händelser kan vara trevliga att bevara i form av rörliga bilder. Här kommer du i fortsättningen att kunna hitta en del filmklipp.

Tillbakablick på året 2017

Hur det är att hjälpas åt med ruvningen kan man fundera över här!

Hur kunde det låtit i bolådan om man lagt lite mänskliga aspekter på det hela, kanske så här!

Bilder och information från tidigare häckningssäsonger.