Då och då hittar du eller får syn på en fågel som är ringmärkt. Och visst blir man lite nyfiken på vad denna fågel varit med om och var den blivit ringmärkt. Här har du nu möjlighet att dela med dig av fynd eller kontroller som du tycker kan vara intressanta. Det vore trevligt om du har några bilder också av den aktuella fågeln.

Har du något du vill förmedla så hör av dig till Christer Strid, tfn 076-119 95 52, e-post: christer.strid(a)kof.nu så ser jag till att det kommer in på den här sidan.

Läs om ringmärkningens historia.

En intressant sida, där du själv också kan göra egna sökningar på är denna.

För dig som gör ett fynd av en ringmärkt fågel finns här en länk för att rapportera detta till Ringmärkningscentralen.

Gråtrut (Larus argentatus)

Först ut på plan har vi en gråtrut. Denna sågs rasta tillsammans med ett antal andra grå- och havstrutar strax nedanför Sofiero slott, 180906.

Gråtruten (till höger på bilden), här tillsammans med andra grå- och havstrutar (foto: Christer Strid)

Det visade sig inte vara någon långflyttare direkt (endast 41 km), utan truten märktes 130329 i Svanemöllebukten, Köpenhamn. Den var då minst 4 år gammal och det innebär att den vid kontrollen var inne på minst sitt 9 levnadsår.

-
Gammal gråtrut, foto: Christer Strid
Gråtruten som visade sig vara minst 9 år gammal (foto: Christer Strid)

Om du tittar lite extra på första bilden ovan så ser du kanske ytterligare en ringmärkt trut (överst till vänster) med grön ring. Detta är en …

Kaspisk trut (Larus cachinnans)

Kaspisk trut, drygt 4 år gammal märkt i Tyskland (foto: Christer Strid)

Denna sågs tillsammans med bl.a. gråtruten (se ovan). Den märktes som bounge 140603 i Tyskland (Brandenburg, Oberspeewald-Lausitz, Reddern). Kontrollerades nedanför Sofiero slott 180906.

497 km norr om märkplatsen kontrollerades den Kaspiska truten

Knölsvan (Cyngus olor)

Den 28 mars 2019 sågs två knölsvanar i par vid stranden nedanför Sofiero slott, Helsingborg. Båda individerna var färgmärkta med benringar, J0J respektive YUT. Med sig hade de dessutom två ungfåglar (2k) i sällskap. Förmodligen deras ungar födda 2018.

Knölsvan, ungfågel – 2k=född 2018 (foto:Christer Strid)

Hanen – blå YUT/J9170 – märktes 2016-09-23 vid Lille Sörup, Esrum sö, Själland, Danmark. En hane som var minst 4 år gammal och vägde 12,5 kg.

Hanen, som vid kontrolltillfället – 2019-03-28 – var drygt 6½ år gammal (foto:Christer Strid)
Kanske inte så långt avstånd mellan märk- och kontrollplats, 23 km NE.

Grön J0J/J2641, märktes 2015-02-02 vid Skotterup strand, S Snekkersten, Danmark. En honan, 2 år gammal och vikt 9,8 kg.

Lite extra intressant med denna individ är att det är en s.k. ”polsk svan” vilket är en genetisk mutation (sällsynt förekommande) som innebär att en dununge blir vit istället för grå och de adulta fåglarnas fötter är grå eller rosa (normalt svarta).

Honan, som vid kontrolltillfället var inne på sitt 5:e levnadsår (foto:Christer Strid).
Drygt 10 km NE från märkplatsen blev J0J kontrollerad.

Sångsvan (Cygnus cygnus)

Sångsvanar, foto: Karl_Erik Söderqvist
Två polskmärkta sångsvanar vid Välinge (foto: Karl-Erik Söderqvist).

En annan typ av märkning – i kombination med traditionell ring – är att individmärka fågeln med en halsring. I detta fall är det två sångsvanar som blev märkta i Polen (Slaskie, Konicpol). Båda märktes som boungar 2017-07-22.

-

De båda svanarna, som är syskon, iakttogs 2018-11-11 vid Vemmentorpsvägen, Välinge. Halsringmärkningen var en gul plastring med beteckningen 3T34 respektive 3T35..

3T34 (med benring AH822) är en hane (foto:Karl-Erik Söderqvist)
3T35 (benring AH823) är en hona (foto:Karl-Erik Söderqvist)

För att om möjligt underlätta individavläsningar i fält så använder man sig numera ofta av att komplettera en traditionell benringmärkning med en dito färgring på andra benet. Ett exempel på detta är denna sångsvan (nedan) som har sitt ursprung från betydligt närmare håll än de två polska svanarna.

Sångsvan, foto: Karl_Erik Söderqvist
Sångsvan från Skäralid (benringen också inklippt, förstorad) (foto: Karl-Erik Söderqvist)

Svanen, 9P32 blå (benring X8704), märktes som bounge i Skäralid, Ljungbyhed, 2015-08-13. Den kontrollerades 2018-11-30, vid Tånga, Utvälinge. 35 km från märkplatsen.

Trana (Grus grus)

När det gäller individmärkning av t.ex. vadare sätter man oftast ringarna högre upp på benen. Detta för bl.a. möjliggöra lättare för eventuell avläsning i fält. Ett exemplet på denna trana som fått ganska många ringar runt sina ben.

Individmärkt trana vid ”Trandansen”, Hornborgasjön 30 mars 2019 (foto: Christer Strid)
Tre färgringar på varje ben (foto: Christer Strid).

Den information som jag hittills fått angående märkningen är fågeln har fångats i Norge. Återkommer med närmare detaljer.