Dimma drog in över området i gryningen och låg kvar en bra bit in på morgonen. I stort sett vindstilla, 15 grader, uppklarnande till helt klart när vi bröt upp.

Något tidigarelagd nätuppsättning för att se om det kunde finnas några gräshoppsångare i området – men icke. I övrigt skapligt med fågel en bra bit in på förmiddagen – när vi vid tolvsnåret kunde summera hade 163 fåglar av 18 arter märkts.

Bra rörelse på acros, en sista stöt av kärrsångare (25) var roligt men även skaplig fart på rör- (19 märkta) och sävsångare (6). Det märks att det är höst i antågande med 14 järnsparvar och 15 trädpiplärkor i fångsten, den näktergal som fångades kanske blir säsongens sista?

En grå flugsnappare utgör den första märkta sedan 2016 och två enkelbeckasiner de första för säsongen. De senare ett resultat av att vi drog upp två nät ute i mellersta Fleningedammen, något som ej varit möjligt sedan början av sommaren då kor betat ute i Fleningedammarna. En kärrsångare som vi märkte i söndags (18/8) kontrollerades – då, i söndags var den inte alltför välfettad och vägde 12,3 gram – nu, blott sex dagar senare fullfettad och vikt på 15,8 gram. Häftigt hur de kan lägga på sig fett och gå upp i vikt inför flytten!

En kungsfiskare var ordentligt igång i frigolitdammen under morgonen och åtminstone fyra vattenrallar hördes. En roskarl var nere och vände vid Fleningedammarna, men tycktes under eftersök hastigt att dragit vidare – en rätt udda art såhär i inlandet och ingen av oss kan erinra oss ha sett arten här förut. Den ortolansparv som hastigt flög över märkplatsen västerut var annars en klar höjdpunkt – riktigt skoj! Framåt lunchtid allt mer rörelse på rovfåglar och bland annat kunde fyra bivråkar och två havsörnar noteras.

I dagens personalstab Klas, Mats, Henrik J och Peder. Behjälpligt besök av Bengt A.

– Peder Winding –