Trots hettan igår kväll lite mer höstkänsla vid nätuppsättning klockan fem på morgonen, blott 13 grader och rödhakeknäpp. Även idag drog en morgondimma in och det blev snabbt fuktigt i gräset och näten. Vid åtta-nio uppklarnande, snabbt torrt och snart väldigt varmt. När vi lämnade området, vilket blev först framåt två var det riktigt varmt – 28 grader.

Lite omvända förhållanden i fågelaktiviteten, dålig fart på morgonen och först framåt halv nio märktes större rörelser. Även vid nätnedtagning efter tolv gott om fågel i rörelse. Totalt kunde vi summera 114 nymärkningar av 23 arter, av vilka trädpiplärka dominerade med 28 märkta (tangering av dagsrekordet), lövsångare 16 ex och rörsångare 14 ex.

Några verkligt roliga märkarter fångades under morgonen – en ung drillsnäppa, blott den tredje för verksamheten, två göktytor samt en kungsfiskare. Kungsfiskaren fångades i ett nät tillsammans med ytterligare en kungsfiskare som visade sig vara den individ som vi märkte 9 juli. Vi har sett och hört kungsfiskare de flesta tillfällen på det senaste, kul att idag konstatera att det är flera olika individer men inte minst att den ena fågeln hänger kvar i området sedan början av juli.

Övrigt nämnvärt i fångsten säsongens andra grå flugsnappare samt två gulsparvar. Nätgångarna i Bergsdammen blir allt längre och den norra gången förstärktes idag med ytterligare ett 9 meters-nät, vilket under dagen gav fint resultat.

Sent på dagen passerade ett 15-tal exkursionsdeltagare från Malmöornitologerna som fick lyxen att bli förevisade såväl kungsfiskare och göktyta liksom några vanligare arter. Mycket uppskattat! Besök även av Ronny S.

Klent bland obsarna idag – men en forsärla kan vara värd att nämnas. Klas, Emma, Henrik J tackas för gott slit idag!

– Peder Winding –