Sockerbruket och dammarna, nu i höstskrud (foto: Peder Winding)

Milt, 7 grader varmt och en svag sydlig bris mötte undertecknad och Klas i gryningen. Heltäckande molntäcke under hela morgonen, ökande vind och temp vid tolvsnåret uppe i 12 grader.

En hel del rödhakeknäppanden och gärdsmygssmatter i området men ingen större fart i näten. Det märks att vi nu gått in i november, riktig senhöstkänsla.

Rödhake. gammal fågel (2+), foto: Peder Winding

Totalt under morgonen 40 nymärkningar av 8 arter. Därtill 5 gamla kontroller av 3 arter.

Bäst i fångsten utgjorde sex skäggmesar – fyra nymärkningar men framförallt två kontroller. Kontrollerna var våra egna från förra året då vi 21 oktober märkte verksamhetens sju första skäggmesar. Att två av dessa återvänder i år och därtill blir fångade av oss är himla skoj! Svårt att låta bli att undra var de kommer någonstans ifrån, var de häckar.

Fortsatt gott om gärdsmyg – elva stycken idag, däribland en kul individ med helvit handpenna och handtäckare. Lite förvånande en knapp handfull gärdsmygar och rödhakar kvar sedan det senaste märktillfället för två veckor sedan – där vissa individer hade tappat rätt mycket i vikt. Fåglar som istället för att sträcka stannat kvar i området på grund av mildvädret?

En ung och gammal pilgrimsfalk jagade högljutt varandra över dammarna, en kungsfiskare pilade över Fleningedammarna och tre mindre korsnäbbar sträckte över.

Tappra novembermärkare denna morgon Klas och Peder. Besök av Alvin, fem år med sin pappa och farfar.

-Peder Winding-