
Dagboksanteckningar hösten 2010
Säsongsstart 24 juni
Ringmärkningspremiär i vassen vid Vegeåns mynning. En mjukstart mest för att se över och funktionskontrollera all utrustning innan säsongen drar igång på allvar, i mitten av juli.
Från och med i år så är vi med digital våg med 0,1 grams noggrannhet. Två exemplar har beställts från Kina med hjälp av dalkullan Gittan Mattson. Tack Gittan, superfikan är inte glömd. Det ena exemplaret har sedan skänkts av oss till Hasslapsgänget.

I vintras fanns det en flock skäggmesar vid vår märkplats och i november ringmärkte vi några av dem. En av de honorna är nu kvar på lokalen och hon häckar där. Vi lyckades nämligen återfånga henne och fem nyligen flygga ungfåglar.
I övrigt ringmärkte vi fem rörsångare och en sävsångare. Ytterligare en sävsångare fångades och den var ringmärkt av oss på samma plats i augusti 2009.
– Henrik Ehrenberg o Ulf Ståhle –
4-5 juli
I skymningen gjorde vi ett halvhjärtat försök att fånga småtärnor vid Sandön. Det gick inget vidare men Ulf, Mårten och jag hade det trevligt på bryggan och badgästerna var nyfikna på vad som stod på. Glädjande var att det redan nu är gott om kentska tärnor men de får vänta på sin tur ytterligare någon vecka.
När övriga åkt hem så förberedde jag morgonens ringmärkning i vassen genom att röja lite nya gator i vassen. Några nätgator har förlängts och ytterligare en nätgata med anslutning till ån kommer användas under säsongen. Vidare har det gjorts plats för två nät vid dassbusken.
När klockan var halv tolv så bytte jag till torra kläder och somnade gott i bilen. Vid halv fyra åkte vadarbyxorna på igen och jag satte upp de två näten vid Dassbusken och fem nät ute i vassen. Jag hade planerat att sätta upp fler nät men alla tre nyinköpta nät som jag packade upp, var mer eller mindre defekta. Tröttsamt.
På fågelfronten var det inledningsvis väldigt lugnt. Det var en riktigt fuktig morgon och vassen var full av vatten. Fåglarna var sena i starten men allteftersom att vassen torkade upp så kom de igång. Näten vid Dassbusken fångade vår första gräshoppsångare, en gammal fågel. Ute i vassen flög det omkring unga skäggmesar. Fyra ungfåglar fångades, två av dem var kontroller sedan förra gången medan de andra två försågs med ring.
Klockan 09.00 var värmen redan hög och fågelaktiviteten hade avtagit så då packade jag ihop och körde hem.
Nymärkning: rödhake 1 (ung), rörsångare 6 (gamla), gräshoppsångare 1 (gammal), skäggmes 2 (unga), sävsparv 1 (ung) och blåmes 1 (ung). 12 fåglar av 6 arter.
Kontroller från tidigare år (2009): Blåmes 2 (gamla) och rörsångare 1 (gammal).
– Henrik E –
14 juli
Eftermiddags- och kvällsmärkning i vassen. Henrik var ute redan vid 16-tiden och solen stekte rejält. Termometern stod på 30 grader i skuggan.
Henrik satte upp de flesta näten, 111 meter av de 135 som vi kan få ut när vi upprättar maximalt antal nät. Han satte inte upp alla i en följd för nyligen flygga rörsångarungar fastnade ideligen i de redan uppsatta näten. Ringmärkningen av dessa ungar gav en välbehövlig paus i hettan.
Fågelaktiviteten ökade ytterligare allteftersom att temperaturen sjönk under kvällen. Vid 20.00 kom Ulf också ut. Vid 21 så började vi så sakteliga plocka ner alla nät.
Nymärkning: rörsångare 17 (5 gamla och 12 ungfåglar) och sävsparv 1 (ung). 18 fåglar av 2 arter.
Främmande kontroll: Skäggmes 1 hane. Denna fågel ringmärktes på Getterön i Halland sommaren 2009 och kontrollerades av oss i november 2009. Nu är den kvar och är säkert pappa till flera av de unga skäggmesar vi ringmärkt nu i sommar.
Kontroller från tidigare år (2009): Rörsångare 2. De ringmärktes som ungfåglar av oss i juli respektive augusti förra året.
– Henrik E och Ulf S –
17-18 juli
Tanken var att vi skulle fånga tärnor på natten och sedan fånga i vassen på morgonen.
Strax efter klockan tre tog vi ner tärnnäten och vandrade in i vassen istället. Bengt S kör hemåt medan vi andra fortsatte.
Vi satte upp alla 13 näten och höll på till strax efter klockan sju, då fågelaktiviteten sjönk drastiskt. I vassen var det fortfarande gott om bladlöss och många nyligen flygga rörsångarungar. Vi hade inga tecken på att arter som rörsångare, sävsångare och kärrsångare startat sin flyttning söderut.





Nymärkning i vassen: rörsångare 6 (3 gamla och 3 ungfåglar) och sävsparv 1 (ung). 7 fåglar av 2 arter. Kontroller från tidigare år (2009): Rörsångare 2.

– Henrik E och Ulf S –
21-22 juli
Ikväll var det gott om besökare och medhjälpare. Henrik J och Patrik S assisterade rutinerat. Richard E och Pav J gjorde sina respektive första besök. Två gamla bekantingar, Magnus C och Peter F anslöt lite senare.
Tanken var återigen att vi skulle fånga tärnor på natten och sedan fånga i vassen på morgonen.
Strax efter klockan tre tog vi ner tärnnäten och vandrade in i vassen istället. Pav J, Patrik S och Magnus C körde hemåt medan vi andra fyra fortsatte. Vi satte upp alla 13 näten och höll på till klockan sju, när en regnskur drog in från väster. Vattenståndet i vassen var väldigt nyckfullt hela morgonen. Två rejäla vattenståndshöjningar överraskade oss rejält. Vid sjutiden på morgonen var det bara Henrik J och undertecknad kvar och de sista fåglarna ringmärktes inne i Henrik E:s bil, ett utmärkt skydd för regnet.
Nymärkning: rörsångare 19 (3 gamla och 16 ungfåglar), kärrsångare 4 (unga), sävsparv 1 (gammal hane), skäggmes 2 (unga) och törnsångare 1 (gammal). 26 fåglar av 5 arter.
Kontroller från tidigare år (2009): Rörsångare 4 och sävsparv 1.
Kontroller från 2010. Bland annat skäggmes 4 (unga) och gräshoppsångare 1 (gammal).
– Henrik E –
23 juli

Ikväll var det dags för barnen att göra entré för året i vassen. Det gäller att tänka på återväxten. Vi samlades 18.00 för lite vassfångst under kvällen. När näten var uppe så började gästerna strömma in. Patrik S med Annika och sonen Anton dök upp. Patrik var stilig i sina nya vadarbyxor. Lite senare anslöt även Henriks sambo Karin och dotter Matilda.
Det var full fart bland näten och trångt om saligheten på ringmärkningsplatsen men roligt hade både vi vuxna och de två barnen. Matilda och Anton hade stövlar och fasttejpade regnbyxor och de tog sig fram riktigt bra på slutet medan deras mer rundlagda fäder sjönk ner i dyhålen.
Klockan 22.00 var alla nät nere och vi körde hemåt.
Den unga skäggmes som vi ringmärkte ikväll var riktigt ung. Den kan bara ha varit flygg några dagar. Ungfågeln måste härstamma från någon annan kull än de betydligt äldre unga skäggmesar som drar omkring i området. Det torde vara något av skäggmesparen som fått ut en andra kull med ungar. Vi har nu ringmärkt hela 10 stycken unga skäggmesar hittills i sommar.
Ikväll var det betydligt fler fåglar som börjat lägga på sig fettreserver än vi observerat tidigare dagar. Ett tydligt tecken på att det snart börjar bli dags att flytta på sig. Det är fortfarande väldigt gott om bladlöss i vassen så någon brist på mat verkar det inte vara.
Nymärkning i vassen: rörsångare 9 (1 gammal och 8 ungfåglar), kärrsångare 2 (unga), sävsångare 1 (ung) och skäggmes 1 (ung). Summa: 13 fåglar av 4 arter.
Kontroller från 2010: Bland annat: skäggmes 4 (unga) och gräshoppsångare 1 (gammal).
– Henrik E o Ulf S –
26 juli
Tidig morgon i vassen, vi samlades redan kl. 03.30. Idag var det undertecknade samt Joakim W från Östergötland. Det var premiär för Joakim och han gjorde det med den äran.
Näten var uppe från kl. 04.00 och vi började lägga ihop dem strax efter kl.08.00.
Det är fortfarande väldigt gott om bladlöss i vassen så fågelmat finns det gott om. Det syntes inga tecken på att det förekommit något sydsträck av rör-, säv- eller kärrsångare ännu.
Vi hade en gammal rörsångare med kort vinge samt otypisk vingformel som vi grunnade ett tag på men det var inget annat än just en rörsångare. Unga skäggmes nr 11 och 12, denna säsong ringmärktes idag.
Nymärkning: rörsångare 23 (10 gamla och 13 ungfåglar), kärrsångare 3 (1 gammal och 2 unga), sävsångare 1 (ung), skäggmes 2 (unga), sävsparv 2 (unga) och blåmes 1 (ung). Summa: 32 fåglar av 6 arter.
Inga kontroller värda att nämnas gjordes denna morgon.
– Henrik E o Ulf S –
27-28 juli
Denna gång körde undertecknad helt själv. Jag åkte ut vid 18-tiden och satte upp alla näten i vassen. Fullmånen omöjliggjorde någon tärnfångst så planen var att ringmärka i vassen både på kvällen och morgonen med några timmars sovpaus i bilen under den mörka delen.
Nu har flyttningen startat för främst rörsångare och sävsångare, vilket gjorde att det blev nytt rekord i antalet fångade rörsångare vid ett ringmärkningstillfälle.
Ung skäggmes nr 13 denna säsong och en ny gammal hona skäggmes ringmärktes. Säsongens första gransångare, ladusvalor och backsvalor ringmärktes. Säsongens andra törnsångare blev även den ringmärkt.
Nymärkning: gransångare 1 (ung), rörsångare 38 (12 gamla och 26 ungfåglar), kärrsångare 2 (unga), sävsångare 5 (1 gammal och 4 unga), ladusvala 27 (12 gamla och 15 unga), backsvala 11 (2 gamla och 9 unga), skäggmes 2 (gammal + ung), sävsparv 5 (unga), blåmes 2 (unga) och törnsångare 1 (gammal). Summa: 94 fåglar av 10 arter.
Kontroller från 2009: rörsångare 2 och skäggmes 2. Det var det vanliga skäggmesparet där hanen kommer från Getterön.
Kontroller från 2010: Bland annat en ung skäggmes och den gamla gräshoppsångaren.
– Henrik E –
2-3 augusti
Fåglar överallt! Undertecknad startade redan kl. 16.00 och direkt kändes det att det fanns mycket unga rörsångare i vassen. Utanför i ån fiskade tre mäktiga skräntärnor helt nära. Vid 21.00 började jag förbereda näten för natten och nattens sällskap Bengt S och Patrik S anlände.
Det var full fart bland näten tills morgonljuset strax efter tre gjorde att tärnorna började se näten. Då var det dags för oss att plocka ner näten och vända in i vassen igen. Patrik S körde hemåt i gryningen medan Bengt stannade kvar för lite vassfångst
I vassen var det fortfarande bra fart och vi jobbade på tills vi överraskades av en rejäl regnskur vid 8-tiden. Då packade vi ihop, körde hem och torkade utrustningen.
Nymärkning: rörsångare 62 (9 gamla och 53 unga), kärrsångare 8 ( 1 gammal och 8 unga), sävsångare 2 (unga), lövsångare 2 (unga), sävsparv 2 (unga), skäggmes 1 (ung hane), blåmes 1 (ung), grönfink 2 (gamla i par) och törnsångare 1 (ung). Summa 81 fåglar av 9 arter.
Kontroller: Någon rörsångare från 2009 och två unga skäggmeshanar från 2010.
Ett nytt prydligt rörsångarrekord, ytterligare en ung skäggmes och grönfinkar för första gången fångade inne i vassen.
– Henrik E –
5 augusti

Fåglar överallt även idag. Vi startade redan kl 04.00 och idag var Henrik Johansson med och skötte ruljangsen. Det började inte så bra med en regnskur precis när vi kom ut i mörkret men skuren avtog snabbt.
Vi satte upp full nätlängd (135 meter) och vi fick sannerligen att göra hela morgonen. Henrik J sprang i näten och jag satt och ringmärkte. Klockan 08.00 bestämde vi att nu får det vara tillräckligt för idag så vi började plocka ner näten. Fåglarna fortsatte att flyga in så det tog sin lilla tid innan allt var nere och den sista fågeln var ringmärkt och släppt. Kaffet och smörgåsarna hann vi knappt med men det är kul när fåglarna går till.
Nymärkning: rörsångare 47 (10 gamla och 37 unga), kärrsångare 23 (unga), sävsångare 7 (1 gammal och 6 unga), lövsångare 4 (unga), gransångare 1 (ung), ladusvala 2 (unga), sävsparv 6 (2 gamla och 6 unga), blåmes 1 (gammal), törnsångare 5 (unga) och småfläckig sumphöna 1 (ung). Summa 99 fåglar av 10 arter.
Kontroller: Inget speciellt.
Ett nytt prydligt kärrsångarrekord, ytterliggare en bra rörsångardag och småfläckig sumphöna för första gången fångad inne i vassen.
De två nya näten vid dassbusken är riktigt bra och är en enkel förklaring till de fina siffrorna på bland annat kärrsångare och törnsångare. Rörsångarna verkar ha haft ett kanonår och nu är vi bara två fåglar ifrån förra årets totalsumma.



Den småfläckiga sumphönan sågs stående i en nätgata under nätuppsättningen men försvann flygande för att dimpa ner i en annan nätgata. Vid åtta-tiden hade den gjort en flygtur för mycket, den låg och sprattlade i den nedersta våden på ett av våra nät. Det ringmärks tämligen få småfläckiga sumphönor i Sverige årligen. Förra året ringmärktes det blott två stycken och sammanlagt har det ringmärkts 303 stycken sedan starten av ringmärkningen i Sverige för snart 100 år sedan (källa: www.nrm.se).
– Henrik E –
6-7 augusti
En riktig mastodont insats igen nu med Ulf tillbaka efter semestern på Gotland.
Henrik smygstartade redan vid 17-tiden och det var bra drag i vassen även denna gång. Vid 21-tiden kom Ulf och sedan även Patrik S ut. Vi lade ihop vassnäten för att inrikta oss på tärnfångsten ut på Sandön.
Strax efter klockan 03 så plockade vi ner näten och begav oss in i vassen igen. Patrik S körde hemåt medan Mikael O anslöt och vi satte upp vassnäten igen strax efter klockan 04.
Även på morgonen fanns det lite olika nyanlända fåglar, speciellt var det gott om sävsångare. Vissa var riktigt feta och fina, väl förberedda att flytta vidare söderut. Kanske kan vi hoppas på ett återfynd från låt oss säga Slovenien. De 13 sävsångare vi fångade är nytt dagsrekord för oss.
Vi ringmärkte till strax innan kl. 08 innan vi tog ner näten. Ulf körde hemåt medan Mikael O och Henrik körde till Hasslapsgänget som behövde lite assistans.
Nymärkning: rörsångare 37 (5 gamla och 32 unga), kärrsångare 15 (unga), sävsångare 13 (2 gamla och 11 unga), lövsångare 5 (unga), sävsparv 1 (ung), gransångare 3 (1 gammal och 2 unga), ladusvala 1 (ung) och törnsångare 3 (ung). Summa 78 fåglar av 8 arter.
Kontroller: Tre unga skäggmesar från 2010.
– Henrik E och Ulf S –
10 augusti
Henrik smygstartade redan vid 16-tiden och det var hyggligt drag i vassen även denna gång. Vid 20-tiden kom Magnus och Axel Corell och strax efter även Ulf. Vi tog ner vassnäten vid 21-tiden för att inrikta oss på tärnfångsten ut på Sandön. Tyvärr visade väderprognosen att det skulle komma in regn på morgonen så någon vassfångst på morgonen gick inte att få till denna gång.
Nymärkning: rörsångare 35 (1 gammal och 34 unga), kärrsångare 11 (unga), sävsångare 1 (ung), lövsångare 1 (ung), gransångare 1 (ung) och törnsångare 3. Summa 52 fåglar av 6 arter.
Kontroller: En ung skäggmes från 2010.
Hittills under säsongen så har rörsångare och kärrsångare fångats i större omfattning än förra året. Antalet gulärlor, sädesärlor, backsvalor och ladusvalor är ännu så länge lågt men det är orsakat av att vi ännu inte gjort någon större ansträngning att fånga just dessa arter. De fångas i det sista skymningsljuset och fångsttiden krockar lite med uppstarten av tärnfångsten. Tyvärr har vi ännu inte fångat någon trastsångare i år vilket känns lite snopet efter förra årets höga siffror.
Av mer sällsynta arter i fångsten, har den småfläckiga sumphönan varit.
– Henrik E och Ulf S –
13-14 augusti
Samling var proklamerad till klockan 18.00. Joakim Wallin med sonen Alexander samt undertecknade startade upp med lite vassfångst. Vid 21.30 anslöt fler tärnfångare: Bengt S och Henriks yngsta dotter Matilda. Matilda har nu fyllt 5 år och skulle nu få göra sin första tärnnatt. Ytterligare lite senare dök även Magnus C upp och nu var vi allesammans på plats. Kvällen till ära fick vi även besök av Ronny, Lena och Thomas som glada åskådare. Alla gjorde en storartad insats utifrån sina förutsättningar och ni önskas samtliga välkomna åter. Även om vi inte kan garantera lika mycket fågel nästa gång.
Vid 03.30 så plockade vi ner näten ute på Sandön och strax efter fyra bar vi in allt till bilarna igen. Vi var helt slut efter nattens urladdning så Ulf och jag vi plockade ner även alla vassnät i gryningen så vi kunde bege oss hemåt för välbehövlig vila. Det har väl aldrig hänt att vi tidigare tagit ner nät i det första gryningsljuset men som vi brukar säga. ”Det ska ju vara roligt också.”
Nymärkning: rörsångare 22 (unga), kärrsångare 3 (unga), sävsångare 1 (ung), lövsångare 7, gransångare 1 och törnsångare 1. Summa 35 fåglar av 6 arter.
Kontroller: Inget speciellt.
– Henrik E och Ulf S –
27 augusti

Det var samling klockan 17.30 denna fredag i slutet av augusti. Det var premiär för Jesper S och något senare anslöt Henrik J. Vi startade med lite vassfångst. Det var hela 14 dagar sedan vi senast var i vassen så det var minst sagt på tiden. Otur med vädret och prioritering av tärnfångsten har varit två bidragande orsaker till det oönskade uppehållet. Målsättningen med kvällen i vassen vara att försöka fånga lite ärlor och svalor som använder just vassen att övernatta i.
Nymärkningar: rörsångare 8 (unga), ladusvala 30, sädesärla 4 (unga), gulärla 1 (ung) och backsvala 2 (ung+gammal). Sammanlagt 45 fåglar av 5 arter.
Främmande kontroll: Det som var så in i vassen roligt var att vi fångade en äldre ladusvala med norsk ring!


En främmande kontroll i vassmärkningen är alltid något extra. Denna gång en ladusvala med norsk ring som fångades när alla svalor kom in för övernattning i vassen. Detta var säsongens första riktiga försök på svalfångst och med det fångade vi inte helt oväntat även säsongens första sädesärlor och gulärla.
Efter avslutad vassfångst så begav sig Henrik J hemåt medan vi övriga tre vandrade ut på Sandön.
– Henrik E och Ulf S –
Årets ringmärkningsiffror:
Datum | 24-jun | 24-jun | 05-jul | 14-jul | 18-jul | 22-jul | 23-jul | 26-jul | 27/28-jul | 3-aug | 5-aug | 6/7-aug | 10-aug | 13-aug | 27-aug | Summa |
Backsvala | 11 | 2 | 13 | |||||||||||||
Blåmes | 1 | 1 | 1 | 2 | 1 | 1 | 7 | |||||||||
Gransångare | 1 | 1 | 3 | 1 | 1 | 7 | ||||||||||
Gräshoppsångare | 1 | 1 | ||||||||||||||
Grönfink | 2 | 2 | ||||||||||||||
Gulärla | 1 | 1 | ||||||||||||||
Gärdsmyg | ||||||||||||||||
Kungsfiskare | ||||||||||||||||
Kärrsångare | 4 | 2 | 3 | 2 | 8 | 23 | 15 | 11 | 3 | 71 | ||||||
Ladusvala | 27 | 2 | 1 | 30 | 60 | |||||||||||
Lövsångare | 2 | 4 | 5 | 1 | 7 | 19 | ||||||||||
Rödhake | 1 | 1 | ||||||||||||||
Rörsångare | 5 | 6 | 17 | 6 | 18 | 9 | 23 | 38 | 62 | 47 | 37 | 35 | 22 | 8 | 334 | |
Skäggmes | 15 | 6 | 2 | 2 | 1 | 2 | 2 | 1 | 31 | |||||||
Småfläckig sumphöna | 1 | 1 | ||||||||||||||
Sparvhök | ||||||||||||||||
Sädesärla | 4 | 4 | ||||||||||||||
Sävsparv | 3 | 1 | 1 | 1 | 1 | 1 | 2 | 5 | 2 | 6 | 1 | 2 | 24 | |||
Sävsångare | 1 | 1 | 1 | 5 | 2 | 7 | 13 | 1 | 1 | 32 | ||||||
Trastsångare | ||||||||||||||||
Törnsångare | 1 | 1 | 1 | 5 | 3 | 3 | 1 | 15 | ||||||||
SUMMA: | 19 | 13 | 12 | 18 | 7 | 26 | 13 | 32 | 94 | 81 | 99 | 78 | 52 | 35 | 45 | 624 |